Het is 9 mei en de wereld is weer getuige van zinloos, plotseling geweld tegen kinderen. Een autobom werd tot ontploffing gebracht vlakbij een middelbare school in Kabul, Afghanistan. De autoriteiten meldden dat 68 mensen zijn gedood, onder wie veel schoolmeisjes tussen de 11 en 15 jaar. Asuntha Charles, de nationale directeur van World Vision Afghanistan, vertelde: ... “Afghaanse kinderen zijn verbijsterd. Deze onmenselijke daad heeft onschuldige jonge mensen het leven gekost. Er heerst een enorm verdriet bij veel gezinnen. Als een kind naar school gaat, dan verwacht het te leren, te spelen en te ontwikkelen. Kinderen hebben dan hun hele leven nog voor zich. Dan dromen ze van een mooiere en betere toekomst voor zichtzelf, hun familie en d gemeenschap. Dat is ook hun recht. Gisteren is dit recht weggenomen. De veiligheid en bescherming van kinderen moet de hoogste prioriteit krijgen bij alle machthebbers. World Vision veroordeelt het gericht aanvallen van meisjes op school. Dat is een plek waar ze zich veilig zouden moeten voelen om te leren, te spelen, te ontwikkelen en een kans op een betere toekomst te creëren. World Vision roept alle partijen op om te werken aan een vreedzame oplossing en de toekomst van de kinderen in Afghanistan te beschermen. "

Asuntha Charles, nationaal directeur, World Vision Afghanistan, ontmoet vluchtelingen in een kamp in de buurt van Herat, Afghanistan. Jonge meisjes vertellen over hun hoop op onderwijs, een veilig thuis en een toekomst.

Tegen een achtergrond van politieke en culturele complexiteit wordt het werk van World Vision voortgezet. Ondanks het gevaar profiteren meer dan 488.600 Afghaanse kinderen en volwassenen van onze programma's.

Ons Help een kind in gevaar -project richt zich op onderwijs, psychosociale ondersteuning voor kinderen en het verbeteren van de rechten van kinderen en vrouwen.

In samenwerking met ouderen en religieuze leiders pakken programma’s gendergerelateerd geweld aan, zoals kindhuwelijken en huiselijk geweld. Ze pleiten voor de rechten van iedereen, vooral vrouwen en kinderen om ** te overleven **, ** te herstellen ** en ** een veilige toekomst op te bouwen **.

Lees meer

AFGHANISTAN

Afghanistan is een hoofdzakelijk agrarisch land in Centraal-Azië. De granaatappels, druiven en zoete meloenen die het land produceert, behoren tot de beste ter wereld. Afghanistan is sinds 2001 verwikkeld in een slepend conflict. Een radicale politieke groepering heeft de regering de totale oorlog verklaard en de controle over veel delen van het land overgenomen. In Afghanistan zijn onze projecten gericht op programma’s voor gemeenschapsvorming. Het succes ervan is sterk afhankelijk van samenwerking met lokale gemeenschaps- en geloofsleiders. Met de nodige voorzichtigheid en met respect voor de lokale cultuur faciliteren we momenteel gemeenschappelijke bewustmakingssessies voor mannen over kindhuwelijken en de rechten van vrouwen. We bieden ook sessies aan vrouwen en meisjes, waarmee we willen zorgen dat ze zich bewust zijn van hun eigenwaarde, zich veilig voelen in hun gemeenschap en hun rechten kennen met betrekking tot geweld tegen vrouwen en kindhuwelijken.

• Honderdduizenden onschuldigen zijn omgekomen in het slepende conflict en steden zijn in puin gelegd

• Het land beleefde in 2019 een rampzalige droogte die alle gewassen en 60% van de veestapel in West-Afghanistan vernietigde. De droogte verdreef meer dan 250.000 mensen van huis en haard om hulp te zoeken, maar zelfs de humanitaire kampen waar ze aanklopten, hebben ondertussen geen voedsel meer. Veel ouders overwegen hun dochters vroegtijdig uit te huwelijken om het gezin te voeden

EEN OP DE DRIE

Afghaanse meisjes is getrouwd voordat ze 18 wordt

Meer dan 10%

van alle geregistreerde vluchtelingen in de wereld komen uit Afghanistan.