De geschiedenis heeft aangetoond dat de veerkracht en standvastigheid van het Afghaanse volk buitengewoon is. Maar het heeft zijn grenzen. Ze zijn nu op hun kwetsbaarst en we kunnen ze nu niet in de steek laten.” - Nationaal directeur Asuntha Charles.

Op zondag 15 augustus is de regering van Afghanistan gevallen, er heerst grote onrust in het land. World Vision waarschuwt dat talloze, kwetsbare kinderen de ultieme prijs zullen betalen als ze in de maalstroom verstrikt raken. Scholen zijn gesloten, voedsel is schaars en het aantal gedwongen verplaatsingen stijgt. Kinderen en gezinnen zitten ondergedoken of vluchten en hun fundamentele rechten worden ontkend.

De cijfers zijn onthutsend Bijna de helft van de bevolking – 18,4 miljoen mensen (8,2 miljoen kinderen) – had in 2021 humanitaire en beschermende hulp nodig, en dit aantal groeit. Meer dan 30 procent van de Afghaanse bevolking (12,2 miljoen) wordt geconfronteerd met een acute voedselonzekerheidscrisis. Verwacht wordt dat door versnelde ontheemding tegen het einde van het jaar 500.000 mensen zullen vluchten naar verschillende provincies [1]. De pandemie wordt steeds erger en preventieve maatregelen ontbreken. In een land met bijna 40 miljoen inwoners zijn tot nu toe slechts 139.051 gevallen van COVID-19 en 6098 sterfgevallen gemeld sinds februari 2020 [2].

Nationaal directeur Asuntha Charles zegt dat mensen extreem bang en kwetsbaar zijn: "Kinderen lopen een groter risico op geweld, misbruik en uitbuiting. Gezinnen die al worstelen om de armoede te overleven die verband houdt met dit conflict, een verwoestende droogte en de gevolgen van COVID-19, nemen nu hun toevlucht tot wanhopige maatregelen om hun kinderen te beschermen, ook tegen kindhuwelijken”, vertelt ze. “De geschiedenis heeft aangetoond dat de veerkracht en standvastigheid van het Afghaanse volk buitengewoon is. Maar het heeft zijn grenzen. Ze zijn nu op hun kwetsbaarst en we kunnen ze nu niet in de steek laten.”

World Vision roept alle partijen in het land op om kwetsbare kinderen op de eerste plaats te zetten. Het internationaal humanitair recht moet worden gerespecteerd en de levens van Afghaanse kinderen, hun families en gemeenschappen moeten prioriteit krijgen. De internationale gemeenschap moet ter plaatse aanwezig blijven om een ongekende humanitaire ramp te voorkomen.

“Samen met onze 300+ Afghaanse medewerkers zal World Vision blijven en hulp blijven leveren.” zegt mevrouw Charles. Juist nu willen we kwetsbare gezinnen helpen met voedselhulp en andere basisvoorzieningen.

De Help een kind in gevaar projecten van World Vision zijn ontwikkeld om de meest kwetsbare kinderen op de gevaarlijkste plekken van de wereld te helpen. Al 20 jaar werken we in Afghanistan om ervoor te zorgen dat de kinderen kunnen overleven, herstellen en hopelijk, kunnen blijven bouwen aan een toekomst.

[1] Bron: UN OCHA https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/afg-cost-of-inaction-20210704-v02.pdf [2] Bron: WHO Situatierapport Afghanistan 1-15 juli 2021 https://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/afghanistan-covd-19-situation-report-1-15-july-2021.pdf

Lees meer

AFGHANISTAN

Afghanistan is een hoofdzakelijk agrarisch land in Centraal-Azië. De granaatappels, druiven en zoete meloenen die het land produceert, behoren tot de beste ter wereld. Afghanistan is sinds 2001 verwikkeld in een slepend conflict. Een radicale politieke groepering heeft de regering de totale oorlog verklaard en de controle over veel delen van het land overgenomen. In Afghanistan zijn onze projecten gericht op programma’s voor gemeenschapsvorming. Het succes ervan is sterk afhankelijk van samenwerking met lokale gemeenschaps- en geloofsleiders. Met de nodige voorzichtigheid en met respect voor de lokale cultuur faciliteren we momenteel gemeenschappelijke bewustmakingssessies voor mannen over kindhuwelijken en de rechten van vrouwen. We bieden ook sessies aan vrouwen en meisjes, waarmee we willen zorgen dat ze zich bewust zijn van hun eigenwaarde, zich veilig voelen in hun gemeenschap en hun rechten kennen met betrekking tot geweld tegen vrouwen en kindhuwelijken.

• Honderdduizenden onschuldigen zijn omgekomen in het slepende conflict en steden zijn in puin gelegd

• Het land beleefde in 2019 een rampzalige droogte die alle gewassen en 60% van de veestapel in West-Afghanistan vernietigde. De droogte verdreef meer dan 250.000 mensen van huis en haard om hulp te zoeken, maar zelfs de humanitaire kampen waar ze aanklopten, hebben ondertussen geen voedsel meer. Veel ouders overwegen hun dochters vroegtijdig uit te huwelijken om het gezin te voeden

EEN OP DE DRIE

Afghaanse meisjes is getrouwd voordat ze 18 wordt

Meer dan 10%

van alle geregistreerde vluchtelingen in de wereld komen uit Afghanistan.