• Dit is een verhaal in ontwikkeling

In november 2020 escaleerden de aanhoudende politieke spanningen in Tigray, Ethiopië. In een oogwenk barstte het geweld los, met wijdverspreide verwoestingen als gevolg.

Tigray, een relatief vreedzame regio in Noord-Ethiopië, stond even midden op het wereldtoneel, toen nieuwsmedia er uitzendingen aan wijdden en beroemdheden erover in debat gingen op social media. Te midden van de chaos bleef onze focus onveranderd: Ethiopische kinderen helpen om te overleven.

Politieke conflicten, een slot op alle vormen van communicatie en de uitsluiting van humanitaire groepen hebben de druk waar veel Ethiopiërs al mee te maken hadden aanzienlijk vergroot. Vier jaar lang heeft Ethiopië verschillende zogenaamde ‘Categorie III’-crises doorstaan. Terugkerende droogte en ernstige sprinkhanenplagen hebben gewassen verwoest. Voedselbronnen en bestaansmiddelen zijn vernietigd. Gezinnen zijn gedwongen alles achter te laten en weg te trekken naar andere gebieden, op zoek naar voedsel, water en steun.

Ethiopië heeft dit soort verwoestingen eerder gekend en overleefd.

In de jaren tachtig maakte Ethiopië een van de ergste humanitaire gebeurtenissen van de 20ste eeuw door. Volgens de Verenigde Naties leidden de hongersnood en de hongercrisis in Ethiopië tot naar schatting een miljoen doden. Miljoen gezinnen werden uit hun huizen verdreven zonder enige steun om hun leven weer op te bouwen.

De droogte, sprinkhanenplagen, aanhoudende klimaateffecten en conflicten die zich nu voordoen doen sterk denken aan de crisis van de jaren tachtig en zijn daarom zeer zorgwekkend. Een crisis van deze omvang wordt niet veroorzaakt door een enkel probleem, maar door een opeenstapeling van rampen, de een na de ander. En of ze nu politiek of natuurlijk zijn, ze zijn allemaal met elkaar verbonden.

In het midden van dit alles zijn kinderen het meest kwetsbaar. En om kinderen te helpen een toekomst op te bouwen, moeten we er eerst voor zorgen dat ze kunnen overleven.

Bekijk de onderstaande video om te zien hoe World Vision momenteel in Tigray en de omliggende gebieden water en benodigdheden levert om mensen te helpen overleven.

Lees meer

Plotseling geweld

Bende-activiteiten, terrorisme en maatschappelijke onrust zijn minder voorspelbaar dan andere vormen van geweld. Veel arme gemeenschappen op de gevaarlijkste plekken ter wereld gaan er zwaar onder gebukt.

Rafael, medewerker van World Vision, woont in San Pedro Sula, Honduras. In deze stad worden jaarlijks per hoofd van de bevolking meer mensen vermoord dan in welke andere stad ook ter wereld. Rafael werd zelf onder schot gehouden door bendeleden. “Het was een van de moeilijkste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt,” zegt hij.

• Veel arme buurten in Honduras worden beheerst door bendes die onschuldige mensen lastigvallen en bedreigen. • Het aantal moorden in Honduras is zo hoog dat van bijna de helft van de vluchtelingen die het land verlieten tenminste één familielid op gewelddadige wijze is vermoord. • Rebellen- en terroristische groeperingen in Irak en de Democratische Republiek Congo vallen voortdurend gebieden met zwakke wetshandhaving aan. Ze leggen hinderlagen en ontvoeren kinderen als gijzelaars of kindsoldaten.

Wat doet ‘plotseling geweld’ met kinderen? Reis twee minuten mee naar Honduras! Sluit je aan bij onze verslaggeefster Helene, die het vraagt aan een voormalig bendelid, een brassband op school en World Vision-vrijwilligers.