Toen Dijas Nasran, een vader van vijf, wegvluchtte uit het Nuba-gebergte in Soedan naar het naburige Zuid-Soedan, kon hij zich niet voorstellen dat zijn gezin in een vluchtelingenkamp een goed leven zou kunnen leiden. "Ik maakte me zorgen over hoe mijn gezin zou moeten overleven", zegt hij. De 40-jarige Dijas bezat ooit een flink stuk landbouwgrond in zijn thuisland, maar toen het conflict heviger werd, vreesde hij voor de veiligheid van zijn gezin en vluchtte.

Toen ze in Zuid-Soedan aankwamen, kregen ze van World Vision maandelijkse voedselrantsoenen en financiële bijstand, ondersteund door het Wereldvoedselprogramma. Daarnaast voorzag World Vision hen van landbouwgereedschap en zaden om groenten te verbouwen. Ze kregen ook toegang tot schoon water, onderwijs voor de kinderen en gezondheidszorg.

Dijas is trots en blij als hij de groenten laat zien die hij in zijn tuin heeft verbouwd. De tuin zorgt niet alleen voor inkomsten, maar voorziet het gezin ook van gezond voedsel.

“We hebben alles wat we nodig hebben en mijn familie is gelukkig, omdat we niet alleen hulp krijgen, maar ook toegang hebben tot markten, waar ik mijn producten kan verkopen. Ik produceer groenten als uien, tomaten, okra en watermeloen,” zegt Dijas. “Het meeste verkoop ik op de markt; een deel bewaar ik voor eigen gebruik.” Hellen, de vrouw van Dijas, helpt hem met de landbouw. “Elke ochtend, als de kinderen op school zijn, gaan mijn man en ik naar de akker,” vertelt ze. “We zijn altijd blij, omdat we weten dat we onze kinderen te eten kunnen geven en een inkomen kunnen verdienen met onze producten – zelfs als de voedselhulp zou stoppen.”

Hellen geeft haar man alle steun bij het werken op het land, omdat ze de positieve effecten op het welzijn van het gezin ziet.

Volgens Dijas heeft World Vision meer dan 1.000 gezinnen ondersteund met zaden, gereedschap en pesticiden. Dat gebeurde nadat zij een training hadden afgerond die World Vision had opgezet in samenwerking met UNHCR. Door deze vluchtelingen toegang te geven tot landbouwgrond en markten profiteert de gastgemeenschap mee van de producten en diensten die de vluchtelingen ontwikkelen.

Vluchtelingenkamp Makpandu blijft vluchtelingen opvangen, ondanks de risico’s die de COVID-19-pandemie met zich meebrengt. Een getraind team screent alle nieuwkomers en zorgt ervoor dat ze 14 dagen in quarantaine blijven. Justin Elia, projectmanager van World Vision: “De ervaring van World Vision met ebola heeft ons voorbereid om efficiënt te reageren op COVID-19, met bijna dezelfde voorzorgsmaatregelen en apparatuur.”

Wat kan ik doen?

Het is gemakkelijk om je hulpeloos te voelen in situaties als deze, maar wees gerust ... jij, wij en alle mensen die het willen kunnen samen een verschil maken en levens veranderen. En dat doen we!

Er zijn drie verschillende manieren waarop je deel kunt uitmaken van de verandering.

  1. 1

    Doneer

    Elke donatie maakt een verschil. Met help een kind in gevaar help jij kinderen die op de gevaarlijkste plekken ter wereld leven.

    Geef nu
  2. 2

    Teken onze petitie

    Voeg jouw stem toe om een beter leven te eisen voor vluchtelingenkinderen.

  3. 3

    Deel op sociale media

    Bewustwording is essentieel. Help mensen om zich bewust te worden van de situatie en van het verschil dat we samen kunnen maken.