Drie dappere, volhardende collega’s van World Vision Irak - Nadir, Hiba en Omed – wilden ons wel een rondleiding geven door een paar vluchtelingenkampen in Irak. Door COVID-19 is het stil in de kampen, maar de lockdowns houden ons niet tegen om de vluchtelingen de ondersteuning te geven die ze nodig hebben. In veel gevallen is onze steun de reden dat de kinderen en hun families kunnen eten en overleven.

In Irak wonen duizenden Syrische vluchtelingen. En ook al zijn de omstandigheden voor hen totaal anders dan die van ons, je zult verbaasd zijn hoeveel we gemeenschappelijk hebben. Net als jij en ik hebben ze behoefte aan veiligheid en de kans om te bouwen aan een betere toekomst.

Hiba verteld over de aanhoudende zorgen over voedsel van de vluchtelingen en hoe cashvouchers alleen voor voedsel worden gebruikt.

In vluchtelingenkampen over de hele wereld wonen kinderen en hun families die ondenkbare keuzes hebben gemaakt. Gedwongen gevlucht van hun eigen huizen om - soms wel voor vele jaren - te leven onder erbarmelijke omstandigheden. Afhankelijk van humanitaire hulp en dagelijks bezorgt of ze in hun basisbehoeften kunnen voorzien. Waar ze dromen van veiligheid en hun eigen huis, leren we hieronder dat voedsel elke dag het belangrijkste punt van zorg is.

Ook al is het een confronterend verhaal, het is goed om een paar minuten te luisteren naar Nadir en te leren van de verhalen van de vluchtelingen. Nadir denkt terug aan de dag dat er honderden Syrische vluchtelingen met bussen aankwamen in Irak.

Cashvouchers zijn een tegoed waarmee mensen zelf eten kunnen kopen. Dat werkt beter dan het geven van voedselpakketten. Mensen weten immers zelf het beste waar ze behoefte aan hebben. Als ze zelf tomaten verbouwen, hoeven ze die bijvoorbeeld niet te kopen. Bovendien stimuleren we hiermee lokale ondernemers en dus de lokale economie. Indirect hebben dus nog meer mensen baat bij de cashvouchers én behouden mensen hun eigenwaarde. Niets is immers erger dan je hand op moeten houden. Ook als je honger hebt. Met cashvouchers bepalen mensen zélf wat ze kopen - en behouden ze hun waardigheid.

Omed laat ons zien wat een World Vision medewerker moet doen om een door de overheid opgezet vluchtelingenkamp in te komen en hoe een dag er in de praktijk uitziet. Het is erg interessant en bemoedigend om te ervaren dat we de families met onze steun helpen overleven en om ooit weer een toekomst op te bouwen, hopelijk in hun eigen huizen.

Wat kan ik doen?

Het is gemakkelijk om je hulpeloos te voelen in situaties als deze, maar wees gerust ... jij, wij en alle mensen die het willen kunnen samen een verschil maken en levens veranderen. En dat doen we!

Er zijn drie verschillende manieren waarop je deel kunt uitmaken van de verandering.

  1. 1

    Doneer

    Elke donatie maakt een verschil. Met help een kind in gevaar help jij kinderen die op de gevaarlijkste plekken ter wereld leven.

    Geef nu
  2. 2

    Teken onze petitie

    Voeg jouw stem toe om een beter leven te eisen voor vluchtelingenkinderen.

  3. 3

    Deel op sociale media

    Bewustwording is essentieel. Help mensen om zich bewust te worden van de situatie en van het verschil dat we samen kunnen maken.

Lees meer

Irak

Het land Irak ligt in de historische regio van het oude Mesopotamië, tussen de Eufraat en de Tigris. Dit gebied wordt de bakermat van de beschaving genoemd. Hier begon de mensheid te lezen, te schrijven en wetten te maken. Sinds de Amerikaanse troepen Irak in 2003 zijn binnengevallen, hebben verschillende gewapende groeperingen hier gestreden om de macht.

• Onvoorspelbare daden van terrorisme treffen dagelijks onschuldige mensen • Hoge werkloosheid en corruptie bij de overheid vormen aanhoudende problemen voor het land. Veel kinderen staan bloot aan de risico’s van mensenhandel en rekrutering als kindsoldaat • 1,9 miljoen kinderen in Irak hebben humanitaire hulp nodig - het equivalent van de bevolking van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bij elkaar

2 miljoen

mensen zijn ontheemd

4,1 miljoen

Irakezen hebben humanitaire hulp nodig