Het thema klimaatverandering is jarenlang zeer controversieel geweest en heeft verdeeldheid gezaaid onder regeringen, wetenschappers, bedrijven en in de maatschappij. Of klimaatverandering je nu verhit of koud laat, één ding is zeker:

Klimaatverandering heeft gevolgen voor mensen.

Over de details valt te discussiëren, maar de veranderingen die wij zien zijn niet tegen te spreken. In de gemeenschappen die wij bedienen, hebben klimaatveranderingen verwoestende gevolgen voor kinderen en hun toekomst. Onvoorspelbaar en veranderend weer zorgt voor een drastische toename van de moeilijkheden waarmee velen van hen worden geconfronteerd. Voedselonzekerheid, die soms direct samenhangt met veranderingen in het klimaat, is een van de meest urgente bedreigingen.

Klimaat en armoede zijn met elkaar verbonden op manieren waarover we zelden iets horen in het nieuws.

De bewoners van twee afgelegen eilanden, Kwai en Ngongosila, in Oost-Malaita, ondervinden nu al de gevolgen van klimaatverandering in hun dagelijkse levens. De eilandbewoners, die van oudsher aan een overvloed aan vis gewend waren, hebben vandaag de dag moeite om in hun levensonderhoud te voorzien.

Klezer Gaspar

In onze sociale media kom je vaak afbeeldingen tegen met het tekstje 'Bid voor' erbij. Deze posts gaan meestal over verwoestende branden, orkanen, aardbevingen of bevriezingen. Op veel van de plaatsen waar we werken, zijn de effecten van klimaatverandering echter niet zo eenvoudig te herkennen of in een simpele social media post te vatten. Klimaatverandering en haar effecten zijn complex , wat de onderliggende armoede en behoefte verergert.

De meeste mensen zouden klimaatverandering niet in verband brengen met kindhuwelijken, schooluitval, kinderarbeid, gedwongen ontheemding, mislukte ondernemingen, verlies van geestelijke gezondheid, verwaarlozing van kinderen, uitbuiting van kinderen of hongersnood en honger. Maar voor de gezinnen met wie wij werken behoren deze problemen tot de realiteit die wij klimaatverandering noemen.

Volgens een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (januari 2020) beleeft Ethiopië de ergste invasie van woestijnsprinkhanen (in het Engels ‘Desert Locust’ DL) in 50 jaar. Een zwerm sprinkhanen heeft 125 districten getroffen. In 73 daarvan bevinden zich broedplaatsen hebben, voegt het rapport toe. De insekten hebben gewassen, middelen van bestaan, bossen en landbouwbedrijven vernietigd. Ze dragen bij aan ernstige voedselonzekerheid in Ethiopië en de aangrenzende landen.

Kebede Gizachew

Klimaatverandering treft ons allemaal. Maar degenen die er het minst voor verantwoordelijk zijn betalen de hoogste prijs.

Het bouwen van een duurzame toekomst voor kinderen en gezinnen vereist innovatie en klimaatbestendige initiatieven: oplossingen die telkens weer kunnen worden aangepast aan

veranderingen. Zoals het planten van klimaatbestendige gewassen in de DRC. Het bouwen van waterbronnen op zonnepanelen in Afghanistan of Niger. Het ontwikkelen van een wereldberoemd FMNR-programma (voor vergroening en herbebossing van onvruchtbaar land). Of het geven van training aan boeren en jongeren in 29 landen. Zulke initiatieven laten zien hoe gemeenschappen hun land herstellen en voor duurzame oplossingen kiezen.

Wij hebben met eigen ogen de effecten gezien die klimaatverandering heeft op de meest kwetsbaren.

Op de gevaarlijkste en meest complexe plekken, of het daar nu warm of koud is, helpen wij kinderen en gezinnen om rampen te overleven, goed te herstellen en een duurzame toekomst te kunnen opbouwen.

Broer en zus Pedro (links) en Teresa (rechts) zijn beiden ernstig ondervoed. Pedro's toestand is kritiek. Het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) waarschuwt dat in Angola, waar deze broer en zu wonen, honger en ernstige ondervoeding toenemen. Dat komt doordat dit land de ergste periode van droogte in vier decennia doormaakt.

Suzy Sainovski

Lees meer

Klimaat

Klimaatverandering is misschien wel de grootste uitdaging waar onze moderne wereld voor staat.

We zien duidelijk de effecten van klimaat in het nieuws en op onze social media feeds. Beelden van natuurrampen en ongehoorde weersverschijnselen, zoals oncontroleerbare branden, plotselinge koufronten, een stijgende zeespiegel, overstromingen en droogte, tonen ons de veranderingen in onze natuurlijke wereld en de hartverscheurende gevolgen voor de levens van mensen.

Het klimaat gaat ons allemaal aan. Maar klimaatverandering treft de meest kwetsbaren op manieren die je niet zou vermoeden.

Wist je dat klimaatverandering kan leiden tot een drastische toename van kindhuwelijken of kinderarbeid? Deze onderwerpen lijken misschien niets met elkaar te maken te hebben, maar wij zien voortdurend hoe klimaatverandering de onderliggende problemen van armoede ernstig vergroot.

Geweld, verwaarlozing, uitbuiting en ontheemding beroven kinderen van hun kindertijd en hun toekomst. Klimaat en armoede zijn met elkaar verbonden, waarbij voedselonzekerheid een van de grootste bedreigingen is voor kinderen in de gemeenschappen die wij dienen.

Mensen in staat stellen om rampen te overleven en een duurzame toekomst op te bouwen is een van de manieren waarop de effecten van klimaatverandering bestrijden op 's werelds meest complexe en gevaarlijke plekken.