Waarschuwing: dit verhaal bevat inhoud die als schokkend kan worden ervaren Alle namen zijn gewijzigd

Joyce weigerde besneden te worden. Dit is haar verhaal.

Joyce, 23, komt uit Sook, Kenia.

"Ik ging graag naar school en had altijd goede resultaten. Toen vertelde mijn vader me opeens dat ik na de 8e klas moest trouwen. Mijn moeder bevestigde dat. Ik was toen nog maar 14 jaar oud."

Rond dezelfde tijd vertelde Joyce's moeder haar en haar jongere zus over de meisjesbesnijdenis om ze voor te bereiden. Vaak uitgevoerd als een voorloper van het huwelijk, is vrouwelijke genitale verminking (VGV) een oude traditie die jonge meisjes berooft van hun recht om een toekomst op te bouwen.

"Ik zei tegen mijn moeder: Ik weiger! Ik moedigde mijn jongere zus ook aan om hetzelfde te doen, maar zij wilde onze ouders gehoorzamen."

De ontsnapping

Vrouwelijke genitale verminking (VGV) is illegaal in Kenia.

VGV is een culturele traditie waarvan wordt aangenomen dat het een goed huwelijk en een goede toekomst garandeert. Ondanks dat het illegaal is, volgen veel ouders en dochters dit oude geloof en zien daardoor onbewust de schadelijke risico's niet.

"Mijn moeder wilde weten waarom ik weigerde. Ik vroeg haar: "Wacht alsjeblieft tot ik tenminste de resultaten van mijn eindexamens heb." Ze was woedend. Ik was bang. Ik ben weggelopen naar mijn tante en vroeg haar om me te helpen", zegt Joyce.

Veel meisjes hebben geen tante om naar toe te gaan. Joyce's tante verstopte haar overdag in de bosjes en 's avonds sliep ze in het huis van haar tante.

"We hebben een medewerker van World Vision ontmoet die een plek voor me regelde waar ik kon verblijven. Ik kreeg een matras en basisbenodigdheden."

Stopzetting

Met hulp van World Vision is Joyce blijven studeren, maar ze heeft een zeer hoge prijs betaald voor het weigeren van de eis haar ouders.

Ze mist haar familie en wil graag naar huis.

Ondanks gesprekken, gefaciliteerd door World Vision-medewerkers, heeft de moeder geweigerd om Joyce terug te laten keren naar huis. Ze mag af en toe een bezoek brengen. "De bezoeken worden begeleid door een van onze medewerkers, omdat er nog steeds het risico bestaat dat de familie haar zal besnijden", legt Ken, een medewerker van World Vision, uit.

Joyce hoopt dat ze op een dag weer bij haar familie kan wonen. Het zal niet gemakkelijk zijn, de weigering van Joyce heeft haar andere kleine zusje geïnspireerd, zij weigert nu ook de besnijdenis. Ondanks de hoge prijs is Joyce een wereldverbeteraar? Een held? Gamechanger veranderaar, die het goede voorbeeld geeft en andere meisjes in staat stelt om op te staan en 'nee' te zeggen tegen VGV.

Cultuur veranderen

In gemeenschappen waar nog steeds meisjes besneden worden, werken medewerkers van World Vision samen met de gemeenschap en faciliteren we discussies en workshops met gemeenschaps- en geloofsleiders. Maar onderwijs kost tijd en elk jaar worden miljoenen meisjes nog steeds gedwongen om deze schadelijke traditie te ondergaan. Meisjes zoals het zusje van Joyce.

Op de vraag wat Joyce van het besluit van haar zusje vindt; antwoord Joyce met een rustige stem.

"Ze was uitgehuwelijkt vlak nadat ze was besneden. Ze werd moeder van een klein meisje toen ze nog maar 14 jaar oud was."

Elk jaar worden 3 miljoen meisjes gedwongen besneden. World Vision bestrijdt VGV door veilige huizen voor meisjes te bouwen, te informeren over vrouwenrechten en de schade van VGV.

Lees meer

Kinderbescherming

Veel kinderen in Mosul, Irak, hebben de tragedies van de oorlog met eigen ogen gezien, of ze nu zelf gewond zijn geraakt of een naaste hebben verloren. Kinderen die zich vanwege een trauma hebben teruggetrokken krijgen hun zelfvertrouwen terug, dankzij het kinderbeschermingsprogramma van World Vision.

Neem bijvoorbeeld, de 8-jarige Malak, die gewond raakte door een bom en erg teruggetrokken en gesloten werd. Zij "geniet nu van het studeren en spelen met haar vrienden", volgens haar zus Dalal. World Vision helpt kinderen te herstellen van een trauma door:

• hen te koppelen aan maatschappelijk werkers die hen persoonlijke begeleiden • in de stad veilige plekken te bieden voor spel en educatieve activiteiten