Syrische vrouw, vluchteling, kindbruid, moeder, ontwerper en nu: krachtige activist.

Dit is Fatimah.

Fatimah en haar familie waren een van de eersten die gedwongen werden om Syrië te ontvluchten. Ze vluchtte in 2011 van het platteland bij Aleppo en heeft nu meer dan de helft van haar leven als vluchteling doorgebracht. 10 jaar!

In het begin was erg moeilijk in Jordanië, het verlies van haar huis, haar vrijheid en haar hoop werd helaas verergerd door de dood van haar geliefde vader een paar jaar later. Zonder geld of zekerheid was er schijnbaar maar één oplossing:

"Mijn moeder werd gedwongen om mij aan mijn neef uit te huwelijken, zodat hij voor ons kon zorgen", zegt ze. Fatimah had nog maar net de puberteit bereikt...

Sinds de oorlog tien jaar geleden begon, zijn er in Syrië 4,8 miljoen kinderen geboren. Zij kennen alleen maar oorlog.

Fatimah, die dus een kindbruid werd, werd gedwongen school te verlaten en wist niet wat er van haar als vrouw werd verwacht. Een jaar na het huwelijk scheidde ze van haar man, maar haar familieleden stonden dat niet toe en dwongen haar naar hem terug te keren. Fatimah werd toen zwanger en beviel van haar eerste kind. Radeloos stond ze op het punt alle hoop op te geven.

Gelukkig keerde haar hoop langzaam terug toen een vriend haar vertelde over een World Vision Support Centre. Een plek die vrouwen en meisjes psychologische ondersteuning en onderwijs biedt.

2,5 miljoen Syrische vluchtelingenkinderen zijn voor hun leven getraumatiseerd door de gevolgen van de oorlog. 80,9% van de vluchtelingenkinderen waarmee World Vision sprak, denkt niet dat ze in de komende 2 jaar naar Syrië kunnen terugkeren.

"Ik bezocht het centrum om te zien wat daar werd gedaan en ik schreef me in bij de jonge moedersclub. Het was een goede ervaring en ik heb veel dingen geleerd die mijn zelfvertrouwen versterkten", zegt Fatimah.

De belangrijkste levensles voor haar?

"Ik voelde dat ik ertoe doe, dat ik een vrouw ben die in deze wereld bestaat. En ik heb nieuwe communicatieve vaardigheden geleerd die de relaties in mijn familie verbeteren." Ze ging ook terug naar school om haar onderbroken opleiding voort te zetten. En vanaf hier is Fatimah's onverschrokken passie voor belangenbehartiging, vrouwen- en kinderrechten en de kracht van sociale media geboren.

Voor de 1,2 biljoen dollar die de oorlog in Syrië tot nu toe heeft gekost, had ieder Syrisch kind een diploma kunnen behalen aan de Harvard University. In plaats daarvan bedelen ze om boeken en gebruiken ze gedeelde potloden in klaslokalen in tenten.

Eman is medewerker bij het centrum en kent Fatimah door het programma. Ze legt uit dat het Fatimah's idee was om met andere vrouwen en meisjes in gesprek te gaan om een einde te maken aan kindhuwelijken.

"Ze wilde een boodschap afgeven aan vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat ze iets te bieden hebben aan de samenleving en op welke sterke punten vrouwen zich in deze situatie zouden moeten concentreren."

Fatimah realiseerde zich dat sociale mediagroepen een geweldige manier zijn om deze boodschap te verspreiden en meisjes te bereiken, niet alleen in Syrië, maar over de hele wereld. In de groepen waarschuwt ze meisjes en jonge vrouwen voor het volgen van oude gebruiken en tradities die kindhuwelijken stimuleren met alle ernstige gevolgen van dien. Van vroegtijdig schoolverlaten tot tienerzwangerschappen, en erger.

Fatimah advocates to stop the practice of early marriage in Afghanistan

Tegenwoordig is Syrië een van de slechtste plekken ter wereld om ​​kind te zijn. Ongeveer 600.000 mensen, waaronder 55.000 kinderen, zijn omgekomen, de helft van de bevolking is ontheemd en de levensverwachting van elk kind is met 13 jaar omlaag gegaan.

Ondanks het onrecht en de gevaren waarmee ze te maken heeft gehad, omarmt Fatimah nu een ander soort gevaar. Haar stem.

Pleiten voor het recht van vrouwen en meisjes, zich uitspreken tegen kindhuwelijken en voor het voltooien van een opleiding door meisjes: het kan in haar cultuur uiterst gevaarlijk zijn. Maar Fatimah is slim, met behulp van Facebook en Instagram legt ze contact met veel jonge vrouwen, biedt ondersteuning en geeft hen tools om te herstellen van misbruiksituaties en hoop te hebben in het bouwen aan een toekomst.

Veerkrachtig, dapper en inspirerend - dit is Fatimah

Lees meer

Kinderbescherming

Veel kinderen in Mosul, Irak, hebben de tragedies van de oorlog met eigen ogen gezien, of ze nu zelf gewond zijn geraakt of een naaste hebben verloren. Kinderen die zich vanwege een trauma hebben teruggetrokken krijgen hun zelfvertrouwen terug, dankzij het kinderbeschermingsprogramma van World Vision.

Neem bijvoorbeeld, de 8-jarige Malak, die gewond raakte door een bom en erg teruggetrokken en gesloten werd. Zij "geniet nu van het studeren en spelen met haar vrienden", volgens haar zus Dalal. World Vision helpt kinderen te herstellen van een trauma door:

• hen te koppelen aan maatschappelijk werkers die hen persoonlijke begeleiden • in de stad veilige plekken te bieden voor spel en educatieve activiteiten