“Het was vrijdag - de dag van gebed. Overal werd gevochten en vielen er bommen. Ik rende doodsbang mijn huis uit. Toen viel er een bom naast me.”

Toen ze nog maar 10 was, overleefde Raja een dodelijke explosie. De bom ontplofte op een steenworp afstand van haar. Ze werd slachtoffer van het dodelijke spervuur tussen de Iraakse regering en de bezettende IS-troepen in de stad Mosul.

Lees verder na "In het kort"

In het kort

• Meer dan 2,1 miljoen Irakezen zijn door conflicten ontheemd en honderdduizenden burgers, zoals Raja, zijn gewond geraakt of gedood • Raja raakte ernstig gewond door een bom die afging in de buurt van haar huis, wat haar nog steeds nachtmerries bezorgt • Raja is hard op weg naar herstel bij een kindvriendelijke opvangplek van World Vision

Raja verloor het vermogen om te lopen bij een luchtaanval boven haar stad.

World Vision

“Ik herinner me dat ik op de grond lag”, zegt ze. “Ik zag dat mijn hand bloedde. Er kwam ook bloed uit mijn maag.” Bij de explosie verloor ze één hand. Bovendien zijn haar voeten en benen zwaar beschadigd, ondanks meerdere reconstructieve operaties.

Pas maanden later kreeg ze een rolstoel. Tot die tijd moest ze altijd gedragen worden. In sommige opzichten was het verlies van haar fysieke onafhankelijkheid net zo pijnlijk als de verwondingen die ze opliep.

De zorg die Raja krijgt van de medewerkers van World Vision helpt haar het trauma te verwerken.

World Vision

Twee jaar na de bevrijding van de stad, waren honderden kinderen die de oorlog hadden overleefd, zoals Raja, nog steeds bang om hun huis te verlaten. In stedelijke oorlogsgebieden zoals Mosul vind je veel niet-ontplofte explosieven en gebouwen die op instorten staan. Raja's huis, hoewel beschadigd door de explosie zelf, voelde veiliger dan de onzekerheid van het leven daarbuiten.

“Ik wilde het huis niet verlaten, dus bleef ik binnen”, herinnert ze zich. “Soms ging ik gewoon in de deuropening zitten om de warmte van de zon op mijn gezicht te voelen.”

Raja geniet van de activiteiten waar ze aan meedoet in een kindvriendelijke opvangplek van World Vision

World Vision

Raja begon haar mentale en emotionele herstel in een kindvriendelijke opvangplek, opgezet door World Vision. Ze ontmoette medewerkers die zelf veel van de gruweldaden hadden meegemaakt en die hart hebben voor kinderen zoals zij. Ze kreeg psychologische begeleiding van een specialist die gericht is op kinderen die strijd hebben meegemaakt.

Na maanden van professionele zorg door een maatschappelijk werker, sociaal opbouwende activiteiten in het centrum en financiële hulp voor haar gezin, is Raja's geest hersteld en past ze zich aan haar nieuwe lichaam aan.

“Ik hou van zingen”, zegt ze glimlachend. “Ik hou ook van tekenen en schilderen. Ik vind het leuk om bergen en rivieren te tekenen ... omdat ik daar graag heen zou willen.”

Hoewel haar geboortestad in puin ligt, houdt Raja haar toekomst voor ogen. “Ik zou graag arts worden”, zegt ze. “Ik wil zijn zoals de arts die mij heeft geholpen, zodat ik ook anderen kan helpen.”

What can I do?

It’s easy to feel helpless in situations like this but rest assured… you, us, everyone, together, can help make life-changing impact. And we are!

Here are three different ways you can be a part of the change.

  1. 1

    Wear your impact

    Buy a T-shirt and help those living in the most dangerous places, such as South Sudanese refugee Lina, whose beautiful art is featured on the shirts. Limited time offer!

    Take a look
  2. 2

    Sign our Petition

    Add your voice to demand a better life for children.

  3. 3

    Donate

    Every gift makes a difference. Our Raw Hope fund helps children living in the world’s most dangerous places.

    Donate Now
  4. 4

    Share on Social Media

    Raising awareness is vital. Help make people aware of the situation and the difference we can make, together.

Lees meer

Plotseling geweld

Bende-activiteiten, terrorisme en maatschappelijke onrust zijn minder voorspelbaar dan andere vormen van geweld. Veel arme gemeenschappen op de gevaarlijkste plekken ter wereld gaan er zwaar onder gebukt.

Rafael, medewerker van World Vision, woont in San Pedro Sula, Honduras. In deze stad worden jaarlijks per hoofd van de bevolking meer mensen vermoord dan in welke andere stad ook ter wereld. Rafael werd zelf onder schot gehouden door bendeleden. “Het was een van de moeilijkste ervaringen die ik ooit heb meegemaakt,” zegt hij.

• Veel arme buurten in Honduras worden beheerst door bendes die onschuldige mensen lastigvallen en bedreigen. • Het aantal moorden in Honduras is zo hoog dat van bijna de helft van de vluchtelingen die het land verlieten tenminste één familielid op gewelddadige wijze is vermoord. • Rebellen- en terroristische groeperingen in Irak en de Democratische Republiek Congo vallen voortdurend gebieden met zwakke wetshandhaving aan. Ze leggen hinderlagen en ontvoeren kinderen als gijzelaars of kindsoldaten.

Wat doet ‘plotseling geweld’ met kinderen? Reis twee minuten mee naar Honduras! Sluit je aan bij onze verslaggeefster Helene, die het vraagt aan een voormalig bendelid, een brassband op school en World Vision-vrijwilligers.