Als je tegen kinderen ‘Amerika’ zegt, denken de meesten aan Disneyland, Hollywood, de NBA en filmsterren.

Voor kinderen als Rosa (12), Luis (9) en Estefany (12) betekent Amerika een opleiding, bescherming, veiligheid, werkgelegenheid en de wetenschap dat je een toekomst kunt opbouwen voor jezelf en je familie.

“The American dream, de Amerikaanse droom, betekent hoop op een beter leven voor jezelf en je familie, en jezelf vooruit kunnen helpen.

Er zijn veel mensen, heel veel mensen die op zoek gaan naar the American dream. Sommigen halen het wel, sommigen niet,” zegt Rosa (12).

Bijna 19,000 niet-begeleide kinderen worden vastgehouden door de Amerikaanse grenspolitie in maart (2021), nog nooit waren het er zo veel in één maand – CNN. De wanhoop waarmee migranten proberen om zich van een veilige en hoopvolle toekomst te verzekeren neemt toe. Zowel de vraagstukken als de oplossingen zijn extreem complex. Maar alle kinderen verdienen het een toekomst op te kunnen bouwen zonder huis en haard te hoeven verlaten.

Israel Carcamo

“Ik wil gaan, naar de Verenigde Staten en daar veilig aankomen. Ik wilde gaan om mijn familie te helpen, ik wil graag een eigen huis. (Toen ik me aansloot bij de migrantenstroom) had ik maar een klein beetje geld, niet genoeg om te eten. Ik bedelde op straat om voedsel en ik kon op straat nergens slapen.

Ik dacht dat ik mijn familie nooit meer zou zien. Mijn oma, mijn neven en nichten, mijn vrienden, mijn moeder, mijn broers en zussen, ik dacht dat ik ze nooit meer zou zien.”

Luis (9) gelooft dat de ‘American Dream’ een omgeving is “waar je je dromen waar kunt maken. Toen ik de grens overstak, dacht ik dat ik zou kunnen studeren, een huis voor mezelf bouwen, en mijn familie helpen.”

Kinderen die zich aansluiten bij migrantenstromen zijn extreme kwetsbaar, worden blootgesteld aan geweld, smokkelaars, bendes en andere gevaren. Veel kinderen reizen te voet en alleen, zonder begeleiding, met weinig geld. Ze slapen te midden van vreemdelingen, vaak op straat.

De grens met de Verenigde Staten van Amerika is onderdeel van een politiek steekspel en zorgt voor continue frictie tussen overheid en politieke partijen. Ondank muren, hekken, prikkeldraad, patrouilles en het risico om opgepakt te worden nemen steeds meer mensen het risico in de hoop een betere toekomst te kunnen bouwen.

Israel Carcamo

Rosa, Estefany, Luis en duizenden andere kinderen nemen het risico niet voor zichzelf maar proberen asiel te krijgen in de hoop een betere toekomst waar de hele familie van kan profiteren.

In Honduras zorgt geweld, werkloosheid, gebrek aan goede scholing en eerlijke kansen, armoede, lockdowns en de verwoestingen van de orkanen Eta en Iota ervoor dat kwetsbare gezinnen steeds minder kans hebben. Daardoor zijn ze bereid hun leven te wagen voor een betere toekomst.

Andy en zijn familie verloren alles door de orkanen Eta & Iota. Hij en zijn broertjes en zusjes vonden onderdak in een crisiscentrum. Verlies van banen en inkomens als gevolg van Covid-19 lockdowns, schoolsluitingen en aanhoudend (bendegerelateerd) geweld hebben een sneeuwbaleffect van extreme kwetsbaarheden veroorzaakt. Daardoor proberen families en kinderen wanhopig een betere en veiligere toekomst te bouwen.

Catherine Turcios

Luis legt uit: “We liepen onder meer het risico te worden teruggestuurd of vermoord. Toen ik meeliep in de migrantenstroom voelde ik me heel naar, omdat we onderweg mensen zagen sterven en nog veel meer.

We kwamen zes maanden geleden terug en gingen naar ons eigen huis. We bouwen het nu opnieuw op.”

We vroegen Luis – Denk je dat er hoop op een betere toekomst is hier in Honduras?

“Jazeker!”

Wij geloven ook dat er hoop is op een betere toekomst.

Jonge mensen en kinderen nemen deel aan een Vredesclub in een van onze kindvriendelijke opvangplekken (CFS) in San Pedro Sula, in Honduras. San Pedro Sula is extreem gevaarlijk en staat bekend om bendegeweld en criminaliteit. Kinderen lopen hier een groot risico om ten prooi te vallen aan bendeactiviteiten. Daarom zijn de Vredesclub en CFS-programma’s een heel belangrijk onderdeel van onze Help een kind in gevaar projecten hier.

Helene Franchineau

We werken op een aantal van de gevaarlijkste plekken in Honduras, waarbij we gericht zijn op kinderbeschermings-, levensonderhoud-, en inkomensprogramma’s, onderwijs en training. We zorgen met vredesclubs, muzieklessen en kindvriendelijke opvangplekken dat kinderen veilige plekken hebben om te spelen, te groeien en zich te ontwikkelen.

Het zou niet nodig moeten zijn dat kinderen met gevaar voor eigen leven grenzen over steken om een toekomst op te bouwen.

Wat kan ik doen?

Het is gemakkelijk om je hulpeloos te voelen in situaties als deze, maar wees gerust ... jij, wij en alle mensen die het willen kunnen samen een verschil maken en levens veranderen. En dat doen we!

Er zijn drie verschillende manieren waarop je deel kunt uitmaken van de verandering.

  1. 1

    Doneer

    Elke donatie maakt een verschil. Met help een kind in gevaar help jij kinderen die op de gevaarlijkste plekken ter wereld leven.

    Geef nu
  2. 2

    Teken onze petitie

    Voeg jouw stem toe om een beter leven te eisen voor vluchtelingenkinderen.

  3. 3

    Deel op sociale media

    Bewustwording is essentieel. Help mensen om zich bewust te worden van de situatie en van het verschil dat we samen kunnen maken.

Lees meer

Honduras

Honduras kent een lange geschiedenis van politieke onrust en georganiseerde misdaad. San Pedro Sula, de op één na grootste stad van Honduras, heeft de meeste moorden per hoofd van de bevolking van alle steden ter wereld. De stad is zeer gevaarlijk, waardoor het een perfecte locatie is voor een van onze drie pilotprogramma's. In ons San Pedro Sula-project creëren we veilige plaatsen voor kinderen en tieners. Onze programma's bieden scholingsmogelijkheden, zowel basis-en voortgezet onderwijs als beroepsopleidingen. We zorgen ervoor dat kinderen deelnemen aan lessen waarin ze leren dat ze waardevol zijn en wat hun rechten zijn.

• Bendegeweld, drugsoorlogen en kinderarbeid zijn in veel buurten aan de orde van de dag

• Honduras is het armste land van Latijns-Amerika

• Miljoenen Hondurezen zijn de afgelopen jaren het land ontvlucht; algemeen wordt aangenomen dat de zogenaamde Midden-Amerikaanse 'migrantenkaravaan' is begonnen in San Pedro Sula. Veel van de vluchtelingen zijn vrouwen en kinderen die thuis in angst leven voor verkrachting, ontvoering en moord, en daarom liever een lange en gevaarlijke reis ondernemen.

44%

van de bevolking leeft in extreme armoede